grünt

Bitka pri Lexingtonu se je odvijala v sredo leta 1775, najbolje pa sta se odrezala kdo drug kot slavni Paul Revere in ameriška milica … Beseda tukaj seveda teče o popolnoma nebistvenih stvareh. Prav je tako, saj nas nebistvene reči pripeljejo do bistvenih. In bistveno je namreč, da sem taistega dne dvesto-in-nekaj let kasneje sploh prvič obiskal svoj grünt, ki ga imam na drugi strani Mure, tam kjer poneha primestni hrup in kjer nad pomladanskimi cvetlicami metafizično brenčijo avstrijske mušice. To je neka taka nepomembna hostica in krpica zemlje z vsenaokrog v nebo poganjajočimi raznimi koprivami, robidovjem, ščavjem in podobno neuporabno vegetacijo.

Bom pa nekoč ta košček spokojne jodlarsko-provincialne gmajne prekopal in zrahljal prst, iztrebil kamenje in korenine, si postavil skromno kolibo, gojil merjasce in prideloval trto. Morda bom dodal še kak gospodarski objekt, recimo lopo za orodje in osebno orožje. Ob večerih se bom nato v puščavniški samoti popolnoma predajal ustvarjanju, kadil pipo ter si zastavljal vprašanja o naravi svojega početja in razmerju do drugih momentov stvarnosti. To bo, širše gledano, moj spopad z naravo sveta. 😎

17 Comments to 'grünt'

Subscribe to comments with RSS

 1. Divji mož, kosmati mož, tri doline je ogradil.
  To bo vrt moj, vanj si rož in sočivja bom nasadil

  … 😎

 2. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Hm … rož, to je že treba priznati, nekako nisem imel v mislih. 😳

 3. borste MonsterID Icon borste said,

  Pa na HC klet ne pozabi. 😀

 4. Malo prej sem hotel zapisati, da je tale tvoj grünt z rožami ali brez njih videti jako vabljiv za zadrgnjenega mizantropa tipa ŽŽ, pa me je frdamana mašinerija onemogočila. Vendar sem razen po mizantropiji znan tudi po žilavi vztajnosti in nobena frdamana mašina me ne bo metala ven.

 5. Truba MonsterID Icon Truba said,

  Tole je še kako lep konec kurje glave Domovoj. Nisem zavistnež, ampak tisti čemaž bi pa z veseljem predelal v kozarce za vlaganje 🙂 .
  Pa Muro tudi gledam malce po slovenceljsko(z zeleno zavistjo), ker sem očitno voden človek in se mi kar sline začnejo cediti, ko vidim tele tvoje fotke 🙂 .
  Verjetno nisi opazil, da ti zelo počasi pišem. Roke me namreč bolijo, da je kaj – od čiščenja moje haciende. Po dolgih letih sem sklenil, da končno iztrgam gozdu delček parcele, na katero zaradi robid, lesk in ostale flore, še ni stopila moja noga. Če sem precizen, zaradi zaraščenosti niso mogli postaviti mejnik sredi tistega kaosa, pred leti. Evo ostalo mo je še čisto malo, pol urice pucanja gošče, kar bom prestavil na kasnejši dan, kajti danes me je popolnoma opral dež in sem moral prenehati, ker mi je grozila pretirana čistoča 🙂 . Tudi moja vodna natura ni pomagala – v nasprotju s Paulom Revere-om, sem priznal poraz in se umaknil na suho.

 6. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Truba, pravzaprav so tale moj košček matere Zemlje ob koncu prve svetovne vojne odrezali od kurje glave. Po nemško sliši ta zabačena gošča na ime Dietzen (Dedonci so nekje drugje), materinščina avtohtonih domorodcev (ki jih ni več veliko) pa nekakšno prekmursko-slovenskogoriško mednarečje. Ampak komunicirati znam na srečo tudi v oni tuji šprahi, obetam si torej dobre medsoseske odnose. Če bi seveda, zgolj hipotetično, tam imel kakšne sosede. 😕


  (to je tu nekje)

 7. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Žakob, še glede mizantropije …
  Murinim mrtvicam tisti, ki po nemško govore, pravijo Lahnen, kar prihaja iz ruske besede lono in pomeni “samoten okoliš”.* Ne vem sicer, kaj imajo Rusi opraviti z Muro, ampak meni je kul. 😎

  *To sem prebral danes tam in si zapisal na roko. Borste je priča.

 8. Truba MonsterID Icon Truba said,

  Čakaj malo, šele zdaj sem uspel nekako po nekem čudnem naklučju in s pomočjo slike, dojeti, da imaš dejansko hosto na jodlarski strani 🙂 !? Torej celo po vaše nekako le si prekmurec 🙂 ? No kakorkoli, goša mi je vseeno še naprej všeč in voda poleg še toliko bolj. Za razliko od mene, ti nimaš problem, kam obesiti visečo mrežo. Jaz siromak, namreč premorem eno kilavo jabko, ki sicer cveti ampak nič ne obrodi. Ko bi vsaj dve bile, bi lahko frdamano mrežo razpel, tako pa kolnem kot Madžar, ker ne gre na eno drevo 🙁 . Uživaj v svoji goši 🙂 .

 9. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Truba, velikodušno ti odstopim eno od svojih bukev. 🙂

 10. Truba MonsterID Icon Truba said,

  O velikodušno, ni kaj. Mislim, da nisem dovolj bogat/reven, za tako dolg štrik od moje jabke do tvoje bukve 🙂 .

 11. Uršula MonsterID Icon Uršula said,

  Meni je všeč .. tako čemaž kot nepotrebno rastje pa drevesa pa vooooooda pa olalala, vidim, da sta najmanj dve drevesi pripravni za povezovanje gurtne – slackline bi se obnesel na tvoji plantaži …
  namesto waterline bi tam postavili čemažline: če padeš s traku, padeš v čemaž 😉

 12. nikolaj MonsterID Icon nikolaj said,

  Ccc, 4 dni čakam, če boš zinil kako o kakem roštilju v naravi, pa nič, Samo orgazmirate na dreve pa muro 🙂

 13. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Roštiljada je genialna ideja, ki pa jo šparam za obletnico mojega rojstva. Kmalu! 😉

 14. Smorny MonsterID Icon Smorny said,

  falat Liebman seeja je tvoj?! 😯

 15. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  @Smorny
  Žal ne, so pa to prvi sosedje. 😉
  (Tista rdeča črta na aerofotki je z GoogleEartha in ne vem, kaj točno pravzaprav sploh predstavlja.)

 16. Ne iztrebi kamenja, je nadvse pomembno. Čisto zares.

 17. Mavrična MonsterID Icon Mavrična said,

  roštilj …… 😎

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks