o vzhodnjaških filozofijah

Ljudje pravijo, da je sistem zasran. Glede tega imajo popolnoma prav. Pa vendarle je v tej nemili jebi prozaičnega vsakdanjika nekako vseeno treba preživeti in vzhodnjaških modrosti polni nauki nas učijo, da je za prvinsko enostavnost in življensko skladnost najpomembnejše načelo medsebojne uravnoteženosti človeka kot celote.
Moj delovni teden, poln metafizičnih dvomov, recimo zaznamujejo vsakodnevne težavice kroničnega deloholika, stres in naglica. Brez dvoma so omenjene preglavice, ki me tlačijo in nemilo pestijo od ponedeljka do petka, v dobršni meri tudi plod moje nenasitne radovednosti za vsakovrstne drobce širnega vesoljnega, za nenehno izboljševanje, učenje, transformacijo, izpopolnjevanje, notranje formiranje.
Med vikendi pak čisto enostavno in spontano zdrknem v nekakšen ljubeznivo zdolgočasen spokoj in iščem le kotiček, kjer bi se lahko mirno posvetil lagodnemu brezdelju. V tej slovanski melanholiji praviloma vklopim tudi svojega asocialnega avtopilota, kajti fizična odsotnost sočloveka ima ob takih dnevih nesporno svoje prednosti. To klinično stanje bi pozoren opazovalec denimo lahko opisal kot nekakšno buljenje v praznino, ki buli nazaj. (No, mogoče edino kdaj vmes še semkaj napišem kak posebno prismuknjen, prazen in s pleonastičnimi nesmisli prežet tekst). Ob sobotah in nedeljah preprosto samo SEM.

Čez teden sem torej konfucionist, med vikendi pa taoist. 🙂

7 Comments to 'o vzhodnjaških filozofijah'

Subscribe to comments with RSS

 1. Iii, kako luštno 🙂 !!!

  Prazna pamet je dragocena pri iskanju biserov, ker vidi tisto, kar ima pred nosom. Prepolna pamet tega ne zna. Medtem ko zdrava pamet posluša ptičje petje, pamet, prepolna znanja in sposobnosti, tuhta, kakšen ptič poje. Čim več znanja je v pameti, tem manj sliši na svoja ušesa in vidi na svoje oči. Znanje in pamet se rada ukvarjata z napačnimi rečmi. Kaj je takega na svežem snegu, čistem zraku, da se ju tako veselimo? Tako kot tišina za hrupom ali hladna voda na vroč dan praznina očisti utrujen um in napolni baterije. Naj živi polnost niča, saj je življenje prostor med notami 😉 .

 2. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Aha, vidim da so nama všeč iste knjige. 😀

 3. MonsterID Icon Anonymous said,

  jin-jang 😀

 4. 1danica MonsterID Icon 1danica said,

  Saj teorija ni napačna, v praksi pa ne bi rada ždela v tišini in čakala, da bi se misli prečistile – kdo ve kaj bi našla pod vsem prahom in šaro, ki se nabirajo na njih? Samo eno čudno mene..

 5. Santos MonsterID Icon Santos said,

  Mislim, da je čutnost osnova vsega, tudi znanosti in seveda paše, da se človek zna sprostit 😉

 6. Moj prijatelj Čarli iz Bangkoka bo kandidiral za Budo. In bo tudi zmagal. To drži kot pribito, čeprav on tega ne sluti. Škoda, da ne morem prpopat njegove fotke.
  Hotel sem povedati, da si z njim redno dopisujem po emajlu. Ali sem zaradi tega dopisni emajlirani budist?

 7. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Če smo že pri tem … Moj prijatelj borste bi bil recimo kar pravšnji kandidat za naslednjega dalajlamo. Očala bi lahko obdržal, las pa ima tudi vsak dan manj. :mrgreen:

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks

essay writing pay for essay essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay