stripburger

Pred davnimi leti, ko so bili dnevi moje herojske slave še daleč pred obzorjem, sem bil, mlad naiven samoljub, prav pohlepen po vsaj kakšnem pičlem ščepcu rahlo občudujočega zanimanja. V času te navdušene vznemirjenosti sem svoje stripe objavljal tudi v Stripburgerju, sicer povsem nepomembni a edini knjižurici v državi, posvečeni deveti umetnosti ter jalovo upal in čakal, da me bo zavoljo tega zapazila katera od lokalnih lepotičk (najbrž je odveč pripomniti, da mi kljub temu niso posvečale nič večje pozornosti, pravzaprav še naprej prav nikakršne). Stripburger, vržen v javnost leta 1992, je pravi mali balkanski čudež kontinuiranosti, največji nazadnjaki in super antiprogresivci pa so si še dandanes edini, da gre pri tem le za neizmerno bebavo omejen subjekt s puhlo štorastim izborom tematike, poln obupa in brezupa, mraka in strahu (pa hkrati vendarle pomešan s talentom in znanjem, veščino in ognjem). Stripburger, čeprav še vedno obložen in označen z nekaterimi predsodki, radikalno počne to, kar bi morala pravzaprav početi vsaka umetnost – vznemirja, kriči, razburja in razburkava. Izhaja iz alternativnega stripa zahodne poloble – prilepki te vrste so se udomačili za opisovanje stripov, ki se vsebinsko in likovno odmikajo od ustaljenih stripovskih tendenc (serijalnosti, populizma, klasičnega grafizma), črpajo svoj navdih iz literarnih obrazcev ter se naslanjajo na različne likovne smeri, po katerih je potovala modernistična umetnost dvajsetega stoletja. Kot underground strip, ki je parodiral tedanjo družbo, so vzbrsteli konec šestdesetih, zacveteli v sedemdesetih ter turobno žalostno životarili do začetka osemdesetih, ko so odvrgli hipijevsko nostalgijo in ikonografijo, se posvetili osebno izpovednim temam ter se odsihmal nazivali alternativni.

Od moje zadnje objave v Stripburgerju se je pač res nakopičilo že kar precej let (konkretno, celo desetletje), z najnovejšo cifro pa se vračam z nekakšno blogersko/popotniško reportažo o takšnih in drugačnih utrinkih pohajkovanj po naši širši domovini.

2 Comments to 'stripburger'

Subscribe to comments with RSS

  1. Oho, mislim da bom po dolgih letih spet nabavil Stripburger. Ti stripi so v aktualni številki, ki je zdaj v prodaji ali jo bo potrebno počakati?

    (če bodo v stilu tistega o gledanju albumov v Belorusiji, se že veselim)

  2. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

    @Alex
    V aktualni številki, pravkar v prodaji. Objavljeni pa so točno ti stripi, kot na blogu.

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks

essay writing pay for essay essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay