simpozij po platonu

ali RAZPRAVA O TEORIJI UMEVANJA

Mračne sile stare kontinuitete imam pravzaprav na sumu kot glavne krivce za to, da v tej državi še vedno ni spisan zakon, po katerem se človek po dopolnjenem petintridesetem letu starosti ne sme več zaljubiti. Vsi vemo in ugotavljamo, da je odraščanje frka, da je puberteta travmatična in da zna biti kriza srednjih let še posebej naporna. Ravno ta tematika pa nam, navkljub precejšnjemu zanimanju, ostaja (tako v temeljih kot v podrobnostih) meglena in nejasna. Tudi taki preprosti, navadni ljudje, ki jih ponavadi kar »stari konji« imenujemo, znajo namreč v svojem zrelejšem, ustvarjalnosti in izkušenj polnem življenskem obdobju zblaznelo izvajati nekakšne čudne ptičje obredne plese in deklamacije, ki prihajajo iz nekega že davno minulega, arhaičnega obdobja odnosov med spoloma in katerega izumetničeno spakovanje ne sodi več v naš čas. Pri teh razumsko in umsko povsem omajanih temeljih se zavest popolnoma umakne iz sveta razsodnega. Tako lahko naletimo celo na že rahlo osivele agnostike in frojdovce (Freud je zaljubljenost označil za eno samo veliko psihozo), kako na meji popolne butastosti, strastno zatelebani v tiste njene kot jasno zimsko nebo modre oči in preplavljeni z endorfini, kot uročeni kar nenadoma in nekontrolirano odtrgajo dno duše ter s svojimi patetičnimi emocionalnimi izlivi spominjajo na nore in usodne izbruhe čustev v knjigi Stare zaveze. Seveda pa je dovolj že zgolj prodoren um kakšnega prijateljskega modrijana za blago priporočilo, naj se dotični, strt od frustracij in od tesnobe spačenega obraza, raje ne ukvarja preveč s tovrstnim brezupnim mozganjem …

Da se torej v bodoče izognemu kljuvanju po vesti in zapadanju v razna moralna kompromitirajoča samoobtoževanja, bi morala vsaj naša nova vlada nujno poseči v sam izvor tega pojava ter ga kot nekega hudega predatorja enostavno zakonsko prepovedati. Sapralot no, mar nam je res treba tega? 😐

25 Comments to 'simpozij po platonu'

Subscribe to comments with RSS

 1. BeTeK MonsterID Icon BeTeK said,

  Ojoj, niti še nisem prebral posta in že vidim, da nekaj ni ok. (Pre)dolgi post in ena (verjetno ne po naključju) zboldana beseda. Ok, zdaj si pa vzamem pol ure in preberem post. :mrgreen:

 2. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Pa saj ne gre za Zločin in kazen … 🙄

 3. BeTeK MonsterID Icon BeTeK said,

  Saj prebrat je šlo presenetljivo hitro. Se je pa razmišljanje malce zavleklo. Ah, kaj ti naj povem? Bo treba spet enkrat skup na pivo it.

 4. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Ja, tovrstni eksistencializmi dajo človeku misliti …
  Ampak primozgamo pa praviloma vedno vsi do istega zaključka. 😀

 5. BeTeK MonsterID Icon BeTeK said,

  Pravzaprav niti ni tako hudo s tabo. Ravnokar po TV poslušam, da se nekateri obremenjujejo s tem kaj se pogovarjata 43. in 44. ameriški predsednik.

 6. Santos MonsterID Icon Santos said,

  Ja striček Freud je eden zadnjih razsvetljencev. Še vedno pa nisem prepričana ali zapisano razumem, mi antična logika dela preglavice 😳 😉

 7. Smorny MonsterID Icon Smorny said,

  Pri takih zadevah analitika odpove. Bodi primaren, samo krpica okoli pasu, hormonski koktajl v krvi in paritveni krik! Ni šans, da se ženska upre 😈

 8. Luka MonsterID Icon Luka said,

  Tako no.

 9. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  @Santos
  Saj tudi sam nisem najbolj prepričan, da razumem napisano. 😉
  @BeTeK
  Po izvolitvi črnca za predsednika ZDA sem oni dan poslušal naše politične analitike, ki so razglabljali, da v Sloveniji na najvišji položaj v državi nikoli ne bi mogli izvoliti predstavnika kake etnične manjšine. Kako da ne, saj smo vendar izvolili Turka! :mrgreen:
  @Luka
  Bravo, kratko in jedrnato, tako kot znaš le ti. 🙂

 10. Marin MonsterID Icon Marin said,

  Verjetno je Luka edini, ki je v celoti razumel članek, pa je zato tako jedrnat 🙂 .
  Tega nam/vam ni treba, a važno da se dogaja 😆 .

 11. pagat ultimo MonsterID Icon pagat ultimo said,

  Nevednost je blagoslov. 😉

 12. Mina MonsterID Icon Mina said,

  Uh! Par dni ne spremljam novotarij in glej ga zlomka – dočaka me ne simulacija, ampak pravi pravcati kaos! Rekapitulacija razumevanja tega fenomena skozi čas … (praviloma) ne pomaga. In ves ta jok in stok … c, c, c ! Rileks end bi hepi – to je dokaz, da si še vedno človeško bitje!

 13. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  … to je dokaz, da si še vedno človeško bitje!

  Ali kot pravi star kantonski pregovor – vsaka uteha je dobra, tudi če jo pes na repu prinese. :mrgreen:

 14. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  Domovoj je zaljubljen… (?)
  Čestitke.
  :mrgreen: 😉

 15. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Huh, bogvarji!!!

  P.S. Res pa je, da sem prehlajen.

 16. Alla MonsterID Icon Alla said,

  Ja, prehlad je lažje prebolet.

 17. Takole nekako gre štorija:

  »Ruševec (znanstveno ime Tetrao tetrix) je velika kura iz družine koconogih kur…«

  in naprej:

  »Znan je po zapletenem ritualu dvorjenja. Samci si za dvorjenje izberejo primerno čistino, po kateri stopicajo s povešenimi perutmi in našopirjenim vratom, razkazujejo bela podrepna peresa ter grulijo in pihajo (pravimo da vozijo kočijo)…«

  Torej, kadar pri sebi opazim določene simptome, si najprej pozorno ogledam lastne noge. Če se mi zdi, da so kar naenkrat izrazito kocaste, je stvar jasna.

 18. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  RAZPRAVA O PLATONU PO TEORIJI UMEVANJA – simpozij

  Mračne krivce starih ljubezni sumim kot glavne sile za to, da v tej državi še vedno ni spisan zakon, po katerem se človek po dopolnjenem petintridesetem letu starosti ne sme več kontinuirano dopolnjevati. Vsi vemo in ugotavljamo, da je puberteta frka, da je odraščanje naporno in da zna biti kriza srednjih let še posebej travmatična. Ravno ta nejasna in meglena tematika pa navkljub precejšnjemu zanimanju ostaja (v temeljih kot v podrobnostih) preprosta. Tudi taki ljudje, ki jih ponavadi kar » navadni stari konji« imenujemo, znajo namreč v svojem zblaznelem življenjskem obdobju izvajati zrelejše, ustvarjalnosti in izkušenj polne čudne ptičje obredne plese in spakovanja, ki prihajajo iz nekega že davno minulega, arhaičnega obdobja nejasnih odnosov med deklamacijami in spolom. Pri teh temeljih se zavest razumsko in umsko povsem umakne iz sveta razsodnega. Tako lahko naletimo celo na zaljubljene in rahlo osivele agnostične frojdovce (psihotike), kako na meji popolne zatelebanosti, strastno in butasto preplavljeni s kot nebo modro jasnino, v zimskem nebu nenadoma in nekontrolirano odtrgajo dušo stare Knjige zaveze ter ji s svojimi patetičnimi emocionalnimi izbruhi čustev uročijo um. Blago priporočilo izmozganega prijateljskega modrijana dotičnemu od frustracij in tesnobe spači obraz.

  Tega nam je res treba, saprabolt. Morali bi zakonsko prepovedati kljuvanje hudega predatorja – vlade, ki je kaže kot nek pojav samoobtoževanja in moralnih zapadanj.

 19. džugašvili MonsterID Icon džugašvili said,

  To je že precej bolj razumljivo! :mrgreen:

 20. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  Svašta! :mrgreen:

 21. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  @žakob žablonski
  Pozorno sem si ogledal svoje noge in res se mi zdijo prav nemarno kocinaste. To je to? 😕

 22. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  Pa vam pravim – Domovoj je zaljubljen… :mrgreen:
  Očitno mi nihče ne verjame.

  😆

 23. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  @bojkobroker 👿

 24. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  😎
  No no…
  Pa ne da sem te sprovociral… Hehe.
  Se boš že kako izmazal.
  Saj si vendar močan v besedi…
  😉

 25. Domovoj, rajnki gospod Mark Avrelij bi ti na tem mestu bržčas zaželel moč, da sprejmeš tisto, česar ne moreš spremeniti, pogum, da spremeniš tisto, kar lahko spremeniš, za nameček pa še obilo modrosti, da razlikuješ to dvoje.

  Po domače povedano: z uporabo najsodobnejših kozmetikalij si lahko vsak ruševec kadarkoli depilira noge. Vendar bo v svojem bistvu vedno ostal ruševec. In prav je tako.

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks

essay writing pay for essay essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay