vlak

Jesen se nam je letos vtihotapila nič kaj sramežljivo in pod večer, ko sonce nekako otožno lepo klone v zaton, se spominjam prenekaterih očarljivo toplih juter, ki sem jih preživel na železniških postajah. Za svoja nahrbtnikarska romanja si namreč najraje izberem prav vlak, kajti menim, da je to prevozno sredstvo najudobnejša alternativa (lastnega prevoza tako ali tako nimam), na tistih še posebno dolgih meditativnih poteh pa v miru nastajajo tudi prenekateri osnutki za sproščena, ne nujno globoka razmišljanja. Prav rad imam tudi tisti značilen vonj po postajni hitroprehrambeni ponudbi, ki veje med trumo težkih culic in torb tovorečih ženščin ter dedcev, ki že navsezgodaj z utečenim varanjem odloka ministra za zdravje o jutranjem netočenju žganih pijač radostno letajo po kolodvorskih bifejih in gostilnah.
In potem, ko se kot nekakšna vase pogrezajoča ogromna gmota po tiho rjavečih železniških tirih zakotalika potniški vlak, se udobno namestim nekje ob oknu ter gledam pokrajino, ki spokojno hiti mimo. Sopotniki med romantičnim ropotom koles zdrknejo v omotičen sen in ležijo vsevprek po tistih z zdaj že obrabljenim blagom tapeciranih klopeh kot trop zaklanih odojkov; po ozkih hodnikih se neslišno in potuljeno, z neko brezsmiselno marljivostjo plazijo raznih prigrizkov ponujajoči vlakovni uslužbenci ter kondukterji, ki s turobno resnostjo luknjajo vozne karte; jaz pa se, če že ne drugega, odpravim na sprehod do bifeja ali vsaj veceja.
Tako železničarsko idilo pogrešam v mojem mestu … Širokotirno povezavo v beli svet je sicer dobilo že za časa presvetlega cesarja Franca Jožefa, vendar pa od šestdesetih let prejšnjega stoletja kolodvorsko poslopje milo sameva in v tožnem srcu mu mehko poje spomin na dobre stare čase.

8 Comments to 'vlak'

Subscribe to comments with RSS

 1. In zmeraj slabše bo, kajti z vlaki se vozi čedalje manj ljudi 🙁

 2. Smorny MonsterID Icon Smorny said,

  …in vedno več tovora.

  če bi imeli direktno povezavo z Mariborom, bi se lahko z vlakom vozil v službo. Ta čas lahko kaj bereš, spiš, si rovaš po ušesih – medtem, ko je čas v avtu bolj ali manj vstran vržen.

 3. bralka MonsterID Icon bralka said,

  Jaz pa imam vlak. In z njim tudi take prefrigane zapornice, spuščene 20 minut na uro (za dva vlaka), ki kar kličejo po nesreči. Predvolilne obljube seveda vključujejo tudi posodobitev železniške proge …

 4. Domovoj, ta je pa zate:
  http://www.youtube.com/watch?v=mxtxZYbU7fg

 5. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Žakob, hvala. Štajerski kavbojci Pohorje Express pa so včasih prepevali
  “… v mojo vas nikoli ni pripeljal vlak …” 😕

 6. bralka MonsterID Icon bralka said,

  Domovoj, kadar koli odprem vsakodnevnice, piše: vlak. A lahko kaj storiš zoper to? 😉

 7. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Potrpežljivost ima grenke korenine a sladke sadove. 😉

 8. bralka MonsterID Icon bralka said,

  🙂

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks

essay writing pay for essay essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay