ko bom velik, bom menih

V teh dneh, ko se kot bolnik v globoki komi poslavljam od brezskrbnih počitnic in razmišljam (pa ne ravno s simpatijo in naklonjenostjo) o še enem stresnem šolskem letu, sem v svoji lastni intelektualni prebrisanosti in prodornosti izdelal skrajno zvit načrt – v službo bom hodil samo še kakšno dobro desetletje, potem pa bom postal menih! V spoštljivem občutku do čudeža stvarstva se bom umaknil v nek samostan, kjer bo poduhovljenje moja edina neodtuljiva pravica, dolžnost ter največja radost in kjer bodo dnevi in leta počasi, z nekakšno megleno lagodnostjo polzeli mimo. V tistih tehnološko naprednejših časih bo morebiti internet napeljan tudi že do dolgega zaporedja tihih meniških celic in mi bo prijazen opat s pokroviteljsko ljubeznivostjo dovolil celo še naprej klempati po temu blogu, kdo ve …

V zvezi s tem me resno žuli še misel, da bi se prepisal kar med pravoslavce in odšel meditirat v kakšnega od staroslavnih bukovinskih kloštrov, tam gor v zelene Karpate, med tiste razmetane griče in hribe, kjer bi kuhal prvovrstno samostansko viljamovko, slikal ikone ali pa obnavljal sinjemodre freske na fasadah. Pa še briti se mi ne bi bilo treba nikoli več v življenju.

11 Comments to 'ko bom velik, bom menih'

Subscribe to comments with RSS

 1. Smorny MonsterID Icon Smorny said,

  Želja po nestresnem in brezskrbnem življenju se pojavlja tudi v mojih sanjah vedno pogosteje.
  Hrepenim po življenju mojih staršev pred 20 leti. Delo točno do 14. ure., kosilo, vrtičkanje ipd. Vsega dovolj za družino.

  Danes delamo vsi več, vsi smo zaposleni in imamo mogoče za odtenek več “materiala”.

  😀 Na tej misiji se ti rade volje pridružim, delal bom neumetniška dela, fizikalstvo včasih prav prekleto prija. Molil bom pa ob nitkanju zob. 😆

 2. nikolaj MonsterID Icon nikolaj said,

  Plagiator 🙂

 3. BeTeK MonsterID Icon BeTeK said,

  Glede na novo ikonico na spletni strani http://www.stanislav.si/ (Osnovna šola Alojzija Šuštarja) ne dvomim v to, da bo internet takrat tudi v samostanih. OK, mogoče ne v romunskih.

  BTW: Naš predsednik je ravnokar v nagovoru otrokom povedal “Šola je kul”. :mrgreen:

 4. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  Domovoj, ženskam bi se v samostanu verjetno težko odpovedal…
  Imaš rešitev tudi za to?

 5. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Že v svoji civilni podobi ne veljam ravno za družbeno privlačno, kaj šele poželenja vredno osebo, zato bi se ob vsej tisti žganjekuhi in ostalih dušebrižnih opravilih (sploh pa, če bi bil internet napeljan tudi že do dolgega zaporedja tihih meniških celic) v samem božjem miru tudi tovrstni mesenosti po moje z lahkoto odrekel …

 6. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  Domovoj, smiliš se mi ne. 😉
  Vse je v glavi.

 7. Bukovina bi utegnila biti sijajna izbira. Že zaradi imena. Domovoj, ko se boš dodobra ugnezdil, mimogrede pobaraj brate, če slučajno rabijo nekvalificiranega in lenega svinjarja. Primernejšega kandidata od mene zlepa ne bodo našli.

 8. bralka MonsterID Icon bralka said,

  Viljamovke ni nikoli preveč.
  Imam pa nekaj pomislekov. O poduhovljenosti: kaj natanko to je? Nekaj v zvezi z duhovno rastjo pa take. Nikoli nisem čisto točno razumela, kdaj nastopi trenutek, ko nekdo postane “poduhovljen”; srečala sem ljudi, ki so se za poduhovljene imeli, pa se meni takšni niso zdeli. Srečala sem tudi ljudi, ki so se mi zdeli zares veliki duhovi, če bi jim pa rekel kdo, da so poduhovljeni, bi se mu pa, si mislim, gromko smejali. Pri samostanih me bega tudi to, da predvideva vključenost vanje favoriziranje ene institucionilizirane religije (no, to sem lepo povedala); bojim se, da se tako rodijo vojne. (Please, prove me wrong). Pomislekov imam še nekaj, pa se bojim, da bo prosti spis predolg. Te bo/bi osrečilo? Če bi te, just go for it.

 9. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Jako bi me osrečevala spokojnost in brezstresna lenobnost samostanskega življenja (svojo pustolovsko žilico bi občasno ukrotil s puškarjenjem na medvede, ki jih v tamkajšnjih gostih karpatskih šumah nedvomno mrgoli), za večje poduhovljenje (in duhovitost) pa bi skrbeli osebno zvarjeni duhovni napitki, poleg že omenjene viljamovke še kakšen brinjevček, sadjevec in seveda murfatlar, ponosen proizvod rodovitnih moldavskih vinogradov.
  To bi mi povsem zadostovalo, z Velikimi temami smisla življenja, religije (navsezadnje, kdo pa lahko izmeri, koliko je posameznik zares veren?) in institucij se na stara leta res ne bi ubadal …

 10. bralka MonsterID Icon bralka said,

  Veliko sem razmišljala. Vse vzamem nazaj. Religijam nisem hotela delati krivice. Vsem prizadetim se iskreno opravičujem. Le bloga nam nikar ne vzemi.

 11. sparkica MonsterID Icon sparkica said,

  Hmmm… sama bi lahko samostanu dobavljala ovce 😆 In svinje (da bo imel svinjar koga paziti). Ker bi te poznala, bi vam dala popust 😆

  Po tem, ko zaključim z vsemi obveznostmi, bom šla past ovce, eno leto v Pireneje, drugo leto drugam, tretje kdo ve kam… in ni vrag da me s čredo ne bi zaneslo tudi mimo Karpatov… Če boš/boste za biznis, javi :mrgreen:

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks