kaj me pomirja

Dan je bil sončen in nežno topel, tisti lepi beli puhasti oblački pa so kot ogromne bedaste živali tiho in počasi polzeli prek neba. Na poti iz službe sem se ustavil v lokalni gostilni, ki jo domačini od nekdaj imenujemo kar »pri kaplanu« (bivši lastnik je bil bojda nekdaj duhovnik), malo iz žeje in malo iz dolgčasa. Na prenovljeni gostilniški terasi točno pred glavnim krožiščem mojega mesta sem poiskal svoj kotiček (kar ni bilo posebej težko, kajti ob tej popoldanski uri sem bil edini gost lokala), naročil malo pivo in poslal možgane na pašo, moje oči pa so lahko svobodno tavale po vseh tistih tovornjakih nekje iz Zakarpatja, med katerimi so se v rondoju tu in tam neslišno drenjali svetlo beli opli ali pa malo bolj zamolklo zapackani peugeoti. Tako sem mogoče celo kakšno uro posedal na klopici pred gostilno, tiho žulil svoje pivce ter opazoval ta upočasnjen ples pločevine v mirnem lagodju in zdelo se mi je, da tod vsenaokrog vladata le spokoj in harmonija.
Zdaj to sprostitveno terapijo redno ponavljam. ((V hmelju in pivu so znanstveniki nedavno tega odkrili encim ksantohumol, ki ima močan protirakav učinek – ta antioksidant lahko ustavlja rast tumorjev v zgodnji fazi in uničuje kancerogene procese v debelem črevesu, dojkah, jajčnikih in prostati. Vrček piva na dan je torej zdravilo, tako za moške kot za ženske!)) 😉

13 Comments to 'kaj me pomirja'

Subscribe to comments with RSS

 1. rabarbara MonsterID Icon rabarbara said,

  Ko človek to prebere, postane prometni kaos, ki ga gledamo
  in doživljamo vsak dan, naravnost romantičen. Lahko bi ga
  vključili v turistično ponudbo. 😉

 2. sparkica MonsterID Icon sparkica said,

  Saj ne vem, kaj te bolj pomirja… promet ali pivičko 😀
  Če koga zanima…Mene pomirja misel na travnik z gričem, na griču drevo, veliko, lipa recimo, pod njo senca in mir, brez galame, samo tu in tam kak ptiček, kak čriček in jaz, naslonjena na drevo, mežim in diham… Ni važno kje sem, samo zamižim in sem že tam… pod drevesom. Posodim sceno, če je komu kriza… Čisto poceni. V bistvu zastonj 😉
  Ja, če je dobro proti raku in če prsi bolje rastejo po njem (baje, tako pravi Šifrer), ga bo treba začet pit :mrgreen:

 3. BeTeK MonsterID Icon BeTeK said,

  Nekak se mi zdi, da tudi meni pasala taka sprostitev. Maš čas?

 4. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Fakti:
  – Odrasli, ki spijejo do dve pivi dnevno, so za 30- do 40-odstotkov manj občutljivi za koronarne srčne bolezni kot nepivci.
  – Nekaj kozarcev piva na dan za kar 40 odstotkov zmanjša tveganje nastanka ledvičnih kamnov. (Dečki, sprijaznimo se, v letih smo. Moj planinski prijatelj – športnik in abstinent – je zadnja dva dni skakal od bolečin zaradi napada ledvičnih kamnov. Zdravnik mu je svetoval in priporočal pitje piva!)
  – Zaustavlja srčne napade, uničuje tumorje in preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Naročite ga brez recepta v vsaki oštariji. Za božjo voljo ljudje, začnite piti pivo! 🙂

  BeteK, sporoči dan in uro! 😉

 5. BeTeK MonsterID Icon BeTeK said,

  Z naštetimi dejstvi si me prepričal. Tak, da bo najboljše kar zdaj – dokler je še hica.

 6. Imam znanca, ki ne mara piva (vem, trapasto, ampaq tak pač je).
  Kaj naj mu priporočim, ko ga bodo (ker gotovo ga bodo) matrali ledvični kamni ?
  Bi bil pelinkovec OK ?

 7. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Za takšne čudake sicer težko najdem besede tolažbe in spodbude, ampak nemara bi nastajajoče kamne uspešno razbil in raztopil kakšen močan digestivni zvarek, kačja slina recimo. Če pa se tvoj frend (!?) zmrduje tako nad pivi (tudi takimi brezalkoholnimi, za deco?) kot nad ognjeno vodo, pa mu preostaneta le Frutek in voda. Ampak za ta dva ne garantiram.

 8. Santos MonsterID Icon Santos said,

  Jaz sem tudi med tistimi, ki ne marajo piva 😳 se pa na druge načine sproščam. Letos sem imela čast naravnost trikat gledat v rit tovornjakom na vaši prometnici, enkrat eno uro na mestu.

 9. Nikolaj MonsterID Icon Nikolaj said,

  Ja, nič, kaj naj zdaj?
  Deco spat nagnat, pa se malo preventivno zdravit na balkon.
  Potem pa še se samo na davčni zmenim, če lahko namesto prispevkov za zdravstvo vsak mesec kišto do dve pira kupim, namen je isti, pa že stari modreci so rekli:”Bolje sprečiti nego lečiti!”

 10. Smorny MonsterID Icon Smorny said,

  Jaz se pa z “zelenim” pivom ne razumem najbolj. Mi povzroča glavobol. “Rdeče” mi ne daje takšnih stranskih učinkov. Nisem ljubitelj piva. Včasih pa zapaše, tako da razumem idilo pri kaplani.

  Na Nizozemskem, sem po “službeni dolžnosti” spil v 4 dneh več piva, kot v celem letu 2007. Pa niti enkrat nisem imel glavobola.

 11. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Od protitajkunske vojne se močno nadejam vsaj izgube zeleno-rdečega monopola in da se bo končno tudi v slovenskih gostilnah razen domačih lagerjev dalo naročiti tudi kakšno tuje pšenično pivo, ale, stout, porter ali celo kriek … 😕
  Aufbiks!

 12. @Smorny: Glej malo na zdravje. Premalo piješ :mrgreen:

 13. Smorny MonsterID Icon Smorny said,

  Pravzaprav pitje večje količine vode tudi pomaga. Fora je v tem, da razredčiš urin in se soli ne nalagajo v ledvicah, tako, da izločiš vsaj 2.5 litra urina dnevno in piješ dovolj pred spanjem.

  “Pravi dedi” itak ne pijejo vode…

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks