tipi pacientov

Bolezen ne pozna izjem, prizadene lahko kogarkoli. Bolezen je reveževa usoda in bogataševa kazen. Med množico, ki potrpežljivo polnijo naše že tako natrpane zdravstvene čakalnice, lahko tako najdemo najrazličnejše ljudi. Opažam pa, da se nekateri tipi pacientov pojavljajo vedno znova …
Nergač – nergači so najpogosteje starejše gospe. Glasno in odločno komentirajo nesposobnost in počasnost zdravnikov ter ostalega medicinskega osebja. Celotno zdravstvo je skorumpirana mafija zaslužkarjev, minister bi moral biti že zdavnaj v kehi. Največ pripomb imajo seveda na vse tiste, ki so na vrsti pred njimi (»ziher je podkupil zdravnika«, »vstopa se po načelu poznanstva« in »pravice in poštenosti ni«), nenehno iščejo potrditev in somišljenike med čakajočimi trpežniki (»a je tak, gospa, povejte če ni res!«).
Bolnik – osebek vsakršne starosti, spola in veroizpovedi. Čisto tiho in mirno sedi v svojem kotu in zaskrbljeno gleda nekam v daljavo, včasih le žalostno zavzdihne. Ponižno in vdano čaka, da sestra milostno pokliče njegovo ime in da odkoraka v ordinacijo Odrešenika. Že gledanje njegovega trpljenja boli.
Šaljivec – običajno se v čakalnici srečata vsaj dva možakarja okrog svojih petdesetih, ki sta sodelavca ali znanca. Na ves glas se šalita ter debatirata o vsem mogočem (kdo se je obesil in kdo ubil ženo). Šaljivcu vsaj na prvi pogled ni videti, da bi mu kaj manjkalo, zadovoljen si podaljšuje bolniško.
(Obstajajo seveda še številni pod– in medtipi, ampak o teh mogoče kdaj drugič.)

8 Comments to 'tipi pacientov'

Subscribe to comments with RSS

 1. Domovoj, ti spadaš med… hm… “šaljive bolnike”? 😐

 2. Santos MonsterID Icon Santos said,

  Domovoj, a res spadaš v podskupino “šaljivih” bolnikov ❓
  Aja vidim, da ti vse analiziraš pivo, paciente, upam, da nisi tudi moj blog 😳

 3. Santos, jaz sem “bolnik” in “šaljivec” združil v “šaljivi bolnik”. :mrgreen: V bistvu gre v tej zvezi že za podskupino – vsaj tako sem jaz mislil. 😉

  Santos, pod tvojim nickom bi “komot” pripela link do tvojega bloga. Zagotovo bi te kdaj kliknil… Razen če morda iščeš točno določen profil raznih (S)antosov…? 😉 😆 (hecam se, da ne bo pomote 😉 )

 4. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Jaz sem tip pacienta, ki mirno počaka, da pride na vrsto, čim hitreje opravi ter se čim kasneje spet vrne. Podvrsta “bolnika” torej. 😐
  Santos včasih doda tudi pot do svojega bloga ob imenu (bojkobroker, malo prečekiraj prejšnje komentarje!), žal pa jo v tem primeru moj anti-spam program vrže na čakanje. Čudna so pota internetna …

 5. Sem že skočil takrat na njen blogec.
  Bi pa šel večkrat počekirat, a se mi pač ne da iskat stare poti. Lenoba pa to… 😉 Glede na moje nategnjene kolenske vezi (kar je tudi edini razlog, da te ne izzovem na partijo tenisa) je pa moja lenoba žal vedno večja. 😕 Mislim, da me je zadel virus “lenoba”. Treba bo k zdravniku. Bom poskušal biti “šaljivi bolnik”.

 6. Nelly MonsterID Icon Nelly said,

  Jaz tudi spadam v podvrsto “bolnikov”. V Radgoni moraš res dolgo čakat, tako da se zdravnikov izogibam kar se da. Če že moram iti (zobar, ginekolog), potem najraje vzamem s sabo kakšno revijo in se zatopim v branje.

  Spominjam se dobrih, starih časov v MB, ko si se lepo naročal in bil na vrsti točno ali najkasneje z 10 min zamudo. Ko bi le v Radgoni dočakali kaj takega …

  V 3 letih, kar sem v Radgoni (kriza kak čas hitro gre), še nisem bila pri splošnem zdravniku oz. zdravnici iz dveh preprostih razlogov:
  – ker ni bilo tako nujno, da ne bi mogla preživet,
  – ker se mi ne ljubi čakat.

 7. Mislim, da se pri dohtarjih vsebolj uvaja naročanje na uro. (A no to po novem celo predpisano?) V Radgoni sem res vedno čakal in čakal, sedaj v Radencih pa pokličem, se naročim, pridem, malo počakam, opravim, grem… in me dolgo več NI! 😎

  Po nategu kolenskih vezi (fuzbal) mi zdravnica predpiše mirovanje in obkladke 🙄 👿 👿 👿 🙄 . Po dveh mesecih je koleno še vedno “adijo”.
  Nauk te zgodbe?

 8. sparkica MonsterID Icon sparkica said,

  Nazadnje, ko sem čakala pri gin.. no, mehaniku za tam spodaj 🙂 , so ostale babure v čakalnici (šaljive nergačke) vsako, ki je šla pred njimi k zdravniku, obrale do spodnjih gat in še naprej (?!). Prenesem marsikatero kosmato šalo, ampak kaj so te baburine vse skupaj spravile!!! 😆 Med mirnim igranjem sudoka in čakanjem (tudi jaz sem podvrsta bolnika) sem razmišljala o tem, kako hudobne znamo/znajo bit babe. Da te oberejo celo do spolovil, to je pa že višek :mrgreen:

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks