rihtarič

Radgonski Robin Hood je v naših krajih še vedno legenda. Zgodbice, polne ropov, umorov in drugih hudodelstev, a tudi premetenosti ter poguma odpadnika iz Očeslavec mi je pripovedoval že moj oče. Pred kratkim mi je starejša gospa s strahospoštovanjem pripovedovala, kako ju je z mamo prijazno nagovoril neznanec, ki pa na koncu ni pozabil dodati: »Povejta vsem, da sta govorili z Rihtaričem!«.
Franc Rihtarič je bil strah in trepet celotne vzhodne Štajerske sredi 50-ih let prejšnjega stoletja. Njegova zločinska pot se je začela s krajo avta iz garaže radgonskega okrajnega ljudskega odbora, ki ga je v divji nočni vožnji razbil nekje sredi prleških vinogradov. Sovražil je oblast in komuniste, kradel kot sraka, razbijal državno premoženje in strašil ljudi. Veliko ukradenega je dal revnim in ženskam, pri katerih se je skrival (imel je več skrivnih bunkerjev in zemljank, v katerih je prezimil). Oblast pa je medtem štela njegova kazniva dejanja (skoraj sedemdeset se jih je nabralo), od ropov in vlomov do antikomunizma. Najhujši zločin pa je bil vsekakor umor miličnika na radgonskem mostu. To je bila kaplja čez rob. Miličniki, kriminalisti in udbovci so ga v organizirani akciji ujeli na seniku njegove babice in ga odpeljali v mariborski zapor.
Rihtarič je bil zadnji obsojenec na Slovenskem, ki so ga po dosojeni smrtni kazni tudi dejansko ustrelili. Na današnji dan pred 48 leti.
Radgonski pokavci pa se še dandanes lovijo po šolskem dvorišču in se igrajo »Rihtariča in policaje«.


Rihtarič se oglaša iz pekla.

5 Comments to 'rihtarič'

Subscribe to comments with RSS

 1. Sergej MonsterID Icon Sergej said,

  38 leti? 😉

 2. Pred kratkim je bil v Večeru članek o njegovih podvigih…
  Legenda!

 3. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  @Sergej
  Ustrelili so ga leta 1959. Zdaj pa si računaj. 😉
  Danes zahvaljujoč kakemu Čeferinu verjetno ne bi šel niti sedet …

 4. Sergej MonsterID Icon Sergej said,

  Ups… 😳

  Se opravičujem. Ko sem bral zadevo se mi je zdelo, da piše “sredi 60”, pa mi potem ni bilo nič jasno.

 5. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Ja, saj prej je res pisalo “sredi 60-ih”. 😳 😉

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks

essay writing pay for essay essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay