perun

slovani.jpg

5 Comments to 'perun'

Subscribe to comments with RSS

 1. bojkobroker MonsterID Icon bojkobroker said,

  Hej domovoj, z veseljem bi prebral kakšno razlago, dodatek pod ta “slovanski” par …

 2. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Z veseljem… Perun (Pyerun v ruščini, Piorun v poljščini, Peron v slovaščini) je vrhovni slovanski bog, gospodar strele in groma na nebu ter ognja na zemlji (podobno kot v grški mitologiji Zeus), bog vojne. Njegovo orožje je bila sekira, drevo pa hrast. Omenja se ga že v zgodnjem 6. stoletju (grški zgodovinar Procopius: “On je bog, ki ima strelo v rokah in ga imajo Slovani za edinega gospodarja vesolja.“), zgodovinski viri o kultu Peruna pa so ohranjeni predvsem v ruskih virih. Lesen kip Peruna s srebrno glavo in zlatimi brki je v Kijevu stal do leta 988, ko se je kijevski princ Vladimir odločil spreobrniti v krščanstvo; Peruna pa so vrgli v Dnjeper…

  Za slovanski panteon pa je treba tudi povedati, da ni bil del široke ljudske vere (preprosto kmečko prebivalstvo je raje malikovalo manjša božanstva, med drugim tudi Domovoja 😉 ), ampak bolj vladajoče vojaške elite vikinških Varjagov, ki so slovansko mitologijo zgradili na nordijski.

  Pod Perunom pa je neznan umetnik pač naslikal romantično idealiziran slovanski par… 😀

 3. domovoj MonsterID Icon domovoj said,

  Aja, ko udari strela, v Prekmurju (baje) še danes pravijo: “Perün je fčesno!”

 4. Serb MonsterID Icon Serb said,

  Slava Perunu gromovniku nebeskom … Slava rodnim bogovima jer oni su pretci nasi a mi potomci njihovi, slava Slovenima Slava ! Slava ! Slava !

 5. Perun's loyal servant MonsterID Icon Perun's loyal servant said,

  Glory to Perun

  and all rest old slavonian gods and death to Curch because it is the most fake religion ever made because they are stealing from ppl and corupting em.!!

  Slava Perunu

  in vsem ostalih bogovom ter SMRT KRŠČANSTVU ker je najbol fake vira ever made k sam kradejo pa izsiljujejo !

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks

essay writing pay for essay essay writer online essay writer service english essay writer essay re writer instant essay writer college essay writer academic essay writer writer essay