tolma (armenija)

sestavine:
– listi trte
– (basmati) riž
– mleto meso (mešano)
– olje (sončnično ali olivno)
– čebula
– sol, poper, cimet
– poprova meta
– rozine

Mleto meso in čebulo prepražimo na malo olja in dodamo riž in začimbe (po okusu). Rozine prerežemo na pol, lahko dodamo tudi malo paradižnikove mezge in na drobno narezan por. Pokrijemo s pokrovom in na manjšem ognju dušimo, dokler ne izpari vsa voda. Ko se ohladi, damo nadev na trtine liste (za 2 minuti jih damo v vročo vodo, da se zmehčajo in izrežemo trši oleseneli del) in jih močno zvijemo. Zložimo jih v posodo, prekrijemo z vodo in kuhamo, dokler ni riž kuhan (pol ure).
Nadevamo lahko tudi papriko, paradižnike in jajčevce. V pečici (220°) jih pečemo približno eno uro.

tolma.jpg

K tolmi postrežemo tzatziki in armenski kruh lavaš.
lavas.jpgtzatziki
Jogurtu primešamo narezane sveže kumarice, dodamo česen, olivno olje, limonin sok, koper, sol in poper.
lavaš
Iz vode, soli in moke (brez kvasa!) zamešamo testo, ga na tanko razvaljamo in damo na rešetke dobro ogrete pečice. Lavaš je pečen, ko se na njem naredijo mehurji.

One Comment to 'tolma (armenija)'

Subscribe to comments with RSS

  1. vesna MonsterID Icon vesna said,

    V celi Srednji Aziji, Bolgariji, Grčiji in Bosni in Hercegovini se ta jed imenuje “dolma”, “dolme”, z enakimi in drugačnimi dodatki (sveži ali vloženi listi mlade trte). Lavaš je prav tako razširjen po celi Srednji Aziji do Afganistana in Mongolije pod istim imenom. Napitek prav tako a pod imenom “tarator-a”. Znan spor med Grčijo in Bolgarijo o tem čigav je recept. Izhaja iz Srednje Azije. Imajo ga tudi v Makedoniji.

:: Trackbacks/Pingbacks ::

No Trackbacks/Pingbacks